● Testele trichineloscopice se pot face în patru centre din judeţ
Ca în fiecare an, în luna decembrie, gospodarii din judeţ sacrifică zeci de mii de porci, pentru ca de pe mesele de Sărbători să nu lipsească produsele tradiţionale din carne. Şi, dacă ne-am fi aşteptat ca în 2013 sacrificarea porcilor să se facă prin asomare, aşa cum au recomandat specialiştii Uniunii Europene, animalele tot la cuţit vor ajunge. Pentru că nu există o obligaţie stabilită de lege prin care porcii să fie asomaţi, gospodarii sunt liberi să recurgă la metoda clasică de sacrificare.
Totuşi, în judeţul nostru există medici veterinari care s-au dotat cu pistoale pentru asomarea porcilor, însă puţini sunt ţăranii care apelează la această metodă. Mai exact, 11 medici veterinari deţin astfel de pistoale, însă, spun chiar ei, gospodarii preferă să-şi taie porcii, aşa cum au învăţat din bătrâni, motivând că, astfel, carnea este mai gustoasă.
Datele pe care le deţin responsabilii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău arată că la nivelul întregului judeţ, există circa 75.000 de porci care pot fi sacrificaţi luna aceasta, însă gospodarii şi proprietarii de ferme sunt cei care decid câţi vor fi tăiaţi. Dintre aceştia, peste 45.000 ar urma să fie sacrificaţi în gospodăriile particulare, în timp ce restul de peste 30.000 ar putea ajunge în abatoare. Indiferent de varianta utilizată pentru sacrificarea porcilor, gospodarii trebuie să ştie că efectuarea examenului trichineloscopic este obligatorie. Asta, pentru eliminarea oricăror riscuri de transmitere a bolii prin consumul de carne infestată.
Potrivit conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, examenele trichineloscopice vor putea fi efectuate în trei circumscripţii sanitar-veterinare din municipiul Buzău (Piaţa Centrală, Piaţa Crâng şi Piaţa Micro 5) şi într-un p