După cinci ani de criză, municipiul Cluj-Napoca este al doilea oraş scump oraş din ţară la apartamente, iar preţul mediu pe mp se învârte în jurul a 1.000 de euro.
Scăderile de preţuri raportate sunt nesemnificative: minusurile se învârt în jurul procentului de 1% la comparaţiile anuale, iar pentru cetăţenii de rând cumpărarea unei locuinţe e un ţel încă dificil de atins.
În Cluj-Napoca, preţurile apartamentelor disponibile spre vânzare s-au diminuat cu doar 1,3% în ultimele 12 luni, de la 917 până la 905 euro/ mp util, arată cea mai recentă analiză a portalului Imobiliare.ro. De menţionat că analiza are în vedere preţurile solicitate, nu tranzacţii încheiate şi reflectă aşadar pretenţiile vânzătorilor, nu valoarea de piaţă a locuinţelor. "În mod interesant, preţul cerut în prezent pentru apartamentele noi din oraş este egal cu cel din urmă cu un an, respectiv 847 euro/mp, după un plus de 1,6% consemnat în noiembrie faţă de octombrie. Pe de altă parte, pretenţiile proprietarilor de apartamente vechi s-au majorat în perioada menţionată: în prezent, aceştia solicită, în medie, 977 de euro/mp, cu 0,5% peste nivelul de 972 de euro/mp atins anul trecut", arată analiza Imobiliare.ro.
"Într-un an care a debutat cu discuţii febrile legate de transformarea programului Prima Casă în „Noua Casă", era de aşteptat ca apartamentele vechi să se deprecieze sensibil mai mult decât cele noi. În condiţiile în care programul guvernamental a rămas deschis şi pentru cumpărătorii de locuinţe vechi, o analiză reflectă însă, aproape de finalul lui 2013, o situaţie diametral opusă. În ultimele 12 luni, unităţile locative nou-construite au consemnat cele mai mari ieftiniri în marile oraşe, cu un prag maxim de 15% în Braşov; marja maximă de scădere atinsă pe segmentul apartamentelor vechi s-a situat la doar 6,6% (în Iaşi)", susţin reprezentanţii Imobiliare.ro.
Un studi