„Ceea ce putem spera, maxim, este o continuare timida a vanzarii de pachete ultra-minoritare pe bursa sau evenutual incercari disperate de a viabiliza prin privatizare, in ceasul al XII-lea, companiile falite ale statului. Privatizarea ca unica solutie realista de eficientizare a sectorului public nu este constientizata de guvern si nici nu este acceptata politic de coalitia USL”, opineaza Doru Lionachescu (foto), intr-un scurt interviu din seria previziunilor economice Wall-Street.ro pentru anul 2014.
De la vanzarea Automobile Craiova catre Ford, in 2007, statul roman nu a mai reusit sa privatizeze nicio companie importanta din portofoliu, CFR Marfa adaugandu-se anul acesta pe lista tranzactiilor esuate intr-un mod rusinos. Cupru Min si combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea sunt precedentele esecuri rasunatoare la capitolul privatizari. Ambele licitatii s-au desfasurat anul trecut si in ambele cazuri Guvernul a fost incapabil sa verifice capacitatea de plata a cumparatorilor, astfel ca atunci cand s-a ajuns la semnarea actelor, tranzactiile au picat din cauza ca Roman Copper – in cazul Cupru Min, si Dan Diaconescu – in cazul Oltchim, nu au avut bani sa plateasca sumele promise.
Doru Lionachescu nu vede premise realiste pentru a imbunatatire spectaculoasa a investitiilor straine ori a consumului in 2014. "Constrangerile bugetare sint atat de aspre incat nu am mari sperante ca se va crea spatiu fiscal suficient pentru masuri de relaxare suficient de robuste pentru a avea impact in economia reala. In plus, deocamdata politicile guvernamentale par dominate de componenta social-asistentiala, deci ma astept mai degraba la o usoara inasprire a climatului de afaceri (taxe noi, inopinate, impredictibilitate fiscala, stoparea reformelor structurale in administratia publica, volatilitatea indicilor monetari, etc)", afirma bancherul de investitii.
Citeste