Tabloul, până acum necunoscut publicului, a fost luat de nazişti de la o familie de evrei
Un tablou până acum necunoscut publicului, semnat de Marc Chagall, şi descoperit în apartamentul munchenez al octogenarului german Cornelius Gurlitt, fiul unui negustor de artă apropiat naziştilor, a fost furat de nazişti de la o familie de evrei germani din Riga, relatează cotidianul german Bild.
Au refăcut traseul
Reporterii tabloidului german afirmă că au reuşit să refacă traseul “Scenei alegorice”, cum se intitulează opera, care ar fi fost proprietatea familiei Blumstein, a cărei casă şi ale cărei opere de artă, printre care unele de mare valoare, au fost confiscate de agenţi ai Gestapo-ului, în 1941, după declanşarea operaţiunii Barbarossa, în timpul invaziei germane din Uniunea Sovietică.
Potrivit Bild, Savely Blumstein, care a scăpatcu viaţă de Holocaust şi s-a expatriat în SUA, a făcut o solicitare de despăgubire în 1957 pentru acest tablou, precum şi pentru altele care au aparţinut familiei sale. În 1981, a primit 25.000 de mărci germane din partea Guvernului german. Ziarul, care citează estimările experţilor, afirmă că tabloul lui Chagall este evaluat la peste un milion de euro!
I-a găsit moştenitorii
Bild i-a găsit pe cei doi fii ai lui Savely Blumstein, care a decedat în 2009. Şi i-a informat în legătură cu descoperirea remarcabilului tablou. Neil (57 de ani) şi Philip (53 de ani), au declarat pentru cotidianul german că tatăl lor vorbea deseori despre tabloul semnat de Chagall şi despre alte opere de artă care au fost jefuite de nazişti. “Ne bucurăm că Bild ne-a găsit!”, au mărturisit ei.
Tatăl lui Cornelius Gurlitt, deţinătorul “comorii naziste” de 1.406 opere de artă găsite în apartamentul din Munchen, cu ocazia unei percheziţii din februarie 2012, afirma, la rândul său, că a primit cadou acest tablou în 1943.