Vameşa Lenuţa Tiron, ultima arestată în dosarul „Albiţa II“, va rămâne în continuare după gratii, după ce magistraţii vasluieni au decis, ieri, prelungirea mandatului de arestare al acesteia.
Ieri, judecătorii Tribunalului Vaslui au admis cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) şi au prelungit mandatul de arestare pentru vameşa Lenuţa Tiron. În ciuda insistenţei şi argumentelor invocate de avocaţii inculpatei, magistraţii au decis ca ea să mai stea după gratii.
Lenuţa Tiron a fost printre puţinii vameşi aduşi la audieri şi care au scăpat de închisoare. Iniţial, aceasta le-a spus anchetatorilor că şpaga este o cutumă în vamă, că zilnic se colectau sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, iar la sfârşitul zilei banii adunaţi erau împărţiţi în mod echitabil între lucrătorii vamali. Acest aspect a fost confirmat şi de Magda Coşniţă, o altă vameşă cercetată în stare de libertate.
Acuzată de colegi ca fiind o turnătoare lipsită de scrupule şi că şi-a salvat pielea înfundându-i pe alţii, Lenuţa Tiron şi-a schimbat conduita procesuală, ceea ce a costat-o libertatea. A doua oară, ea le-a spus procurorilor că într-adevăr, se adunau anumite sume de bani de către lucrătorii vamali, însă acestea, chipurile, erau destinate pentru „protocol”, respectiv pentru cazurile umanitare care se iveau printre colegi.
Oamenii legii din România şi Basarabia au descins, pe 22 octombrie 2013, în vămile de pe cele două maluri ale Prutului, Albiţa şi Leuşeni. Atât vameşii, cât şi poliţiştii de frontieră învinuiţi în dosar „taxau“ la sânge orice autovehicul de transport marfă care tranzita punctul vamal. Şoferii aveau de achitat şpaga la ambele cabine, atât la Leuşeni, cât şi la Albiţa. Potrivit unor surse judiciare, angajaţii punctului vamal de la Leuşeni erau mai lacomi, ajungând să ceară şpăgi de 250-300 de euro per transport. @N