În această seară, la Biblioteca Judeţenă „Dinicu Golescu” din Pitești a avut loc lansarea documentarului „În spatele cortinei”.
Documentarul, care face parte dintr-un proiect european, le „vorbește” tinerilor şi celor care nu ştiu ce s-a întâmplat cu adevărat în România după anul 1944 despre instaurarea în țara noastră a regimului comunist. “Filmul este unul de popularizare. El nu are pretenţia de a oferi informaţii nemaiştiute despre această perioadă. Este pur şi simplu făcut şi adaptat pentru tineri, pentru cei care nu ştiu foarte multe, care nu au răbdare să citească sau să se intereseze”, precizează pentru ePitești scenaristul şi producătorul filmului, Alin Mureşan (foto 2).
Opinii documentate ale unor istorici și cercetători, mărturii ale unor foşti deţinuți politici, materiale video de arhivă, jurnale de propagandă din perioada 1944-1950, extrase din ziarele începutului de epocă comunistă – de toate acestea s-a folosit regizorul Bogdan Mustaţă pentru a arăta publicului tânăr ce s-a întâmplat în spatele cortinei de fier. Pe parcursul a 50 de minute, zeci de piteșteni, majoritatea adolescenți, au fost conectați prin intermediul filmului la principalele etape ale cuceririi puterii de către Partidul Comunist în perioada 1945-1947.
Documentarul, realizat pe parcursul a două luni, a fost gata în urmă cu două săptămâni. Realizatorii lui își doresc ca pelicula să fie difuzată și de televiziunile centrale. „Încercăm să ajungem la foarte multe lume care nu ştie, până la urmă, ce s-a întâmplat atunci în Romania”, conchide scenaristul şi producătorul Alin Mureşan.
Filmul face parte din proiectul „În Spatele Cortinei de Fier. Studiu de caz: România”, proiect dezvoltat de Centrul de Studii în Istorie Contemporană, în colaborare cu Asociația ROST și alte asociaţii şi instituţii din ţară şi din străinătate, cu sprijinul programului „Europa pentru Cetăţ