Nu puţine sunt cazurile în care auzim la ştiri de copii care au ajuns cumva la medicamentele părinţilor sau ale bunicilor şi au fost duşi, apoi, de urgenţă la spital cu intoxicaţii grave. Sunt câteva tipuri de tratamente care, chiar şi într-o singură doză, pot fi mortale în cazul celor mici.
„Nu te poţi întoarce nici măcar o secundă şi copilul a şi băgat ceva în gură“. Cel puţin până la o vârstă. Imaginaţi-vă ce se întâmplă dacă găseşte fie pe jos, fie pe noptiera de lângă patul bunicului o pastilă de inimă sau pentru orice altă afecţiune de care suferă. Allison Muller înţelege foarte bine pericolele pastilelor pe care copiii le găsesc în cale. Ea este directorul Centrului de Control al Intoxicaţiilor din cadrul Spitalului pentru Copii din Philadelphia şi mamă, la rândul ei.
Atunci când copilul ei de un an a înghiţit o pastilă potenţial periculoasă, primul lucru pe care l-a făcut a fost să se panicheze. Când s-a întors de la serviciu, într-o seară, specialista a aflat de la soţul ei că bebeluşul a găsit o pastilă pe jos şi a înghiţit-o. S-a dovedit a fi Tramadol, medicament pentru tratarea durerilor (analgezic opioid), despre care se ştie că poate duce la pierderea cunoştinţei. A aflat mai târziu că pastila căzuse, din greşeală, din buzunarul unei prietene care venise în vizită recent.
Aceasta i-a arătat specialistei că, oricât de atenţi ar fi părinţii, ameninţarea intoxicării cu medicamente există. Şi asta dovedesc statisticile care arată că în SUA, 2,4 milioane de copii s-au intoxicat cu medicamente numai în anul 2002 şi mai mult de jumătate dintre ei aveau mai puţin de 6 ani. Copiii cu vârste cuprinse între 18 şi 36 de luni au cele mai mari riscuri în acest sens.
Manifestările apar de-abia când este prea târziu
Problema cea mai mare este că un copil care a înghiţit pastile ce pot să-l ucidă par perfect sănătoşi până ce este prea târzi