Şeful Fondului Monetar Internaţional (FMI) Christine Lagarde avertizează guvernele din Uniunea Europeană că este prematură declararea victoriei asupra crizei din zona euro şi le recomandă să înlocuiască politicile de austeritate cu stimulente fiscale care să susţină creşterea economică, scrie publicaţia britanică The Telegraph.
„Trecând peste titlurile ziarelor, există semne clare că nu totul este bine”, a declarat Lagarde, subliniind că stagnarea investiţiilor şi consumul slab duc la crearea unui cerc vicios. În acest context, Lagarde i-a cerut Băncii Centrale Europene să ia măsuri preventive pentru a asigura accesul firmelor mici şi mijlocii la împrumuturi ieftine şi a împiedica apariţia riscurilor deflaţioniste.
Şefa FMI a explicat că pentru o creştere economică durabilă este nevoie de un impuls puternic dat cererii interne şi de exporturi mai mari. Optimismul creat de revenirea economiilor din zona euro în trimestrul al doilea a fost umbrit de scăderea anunţată de Franţa pentru trimestrul al treilea. Mai mult, producţia industrială s-a comprimat în octombrie atât în Franţa, cât şi în Germania, cele mai mari economii ale zonei euro. Lagarde a atras atenţia că numărul mare de şomeri înrăutăţeşte calitatea calificării forţei de muncă, ceea ce afectează capacitatea de producţie a economiilor pe termen lung.
„În Europa, creşterea economică nu este uniformă şi de aceea este posibil să nu reziste. În timp ce în ţări precum Germania creşterea a fost semnificativă, iar rata de angajare mare, în alte state evoluţia a fost slabă sau s-au consemnat scăderi”, a spus Lagarde. Cele mai îngrijorătoare veşti vin totuşi din Grecia, a cărei revenire pare să stagneze în condiţiile în care guvernul elen întârzie programul de reformă din motive politice.
Datele oficiale arată accelerarea scăderii producţiei industriale de la 1,3% în septembrie la 5,2% în