România ar trebui să înveţe cum să îşi susţină economia prin resurse proprii, fără să mai apeleze la ajutoare externe. Iar într-un context în care industria îşi reduce dimensiunile din ce în ce mai mult, cei care ar trebui să fie încurajaţi sunt micii antreprenori, care contribuie până la urmă cel mai mult la creşterea economică, este de părere Pavel Năstase, rectorul Academiei de Studii Economice din Bucureşti (ASE).
„Ar trebui să ne axăm pe sprijinirea IMM-urilor şi să promovăm ideea de autonomie. Ar trebui ca fiecare să facă ceea ce ştie mai bine, să o luăm de jos şi să nu ne mai bazăm pe o industrie care nu prea mai există, care se concentrează şi îşi diminuează dimensiunile în mod constant“, a explicat Pavel Năstase, în cadrul unei conferinţe organizate la finele săptămânii trecute pentru închiderea unui proiect cu finanţare europeană numit „Sistem de eEducaţie pentru evaluarea Calităţii în Învăţământul Superior din România“ (SeECIS).
Proiectul, al cărui manager a fost chiar rectorul Pavel Năstase, are ca obiective principale formarea continuă a evaluatorilor din cadrul Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii (ARACIS) pentru învăţământul superior şi dezvoltarea unei baze de date prin care dosarele trimise de universităţi spre acreditare să fie evaluate online.
În cadrul programului au fost create două platforme online unde evaluatorii se pot înscrie pentru a primi o certificare după parcurgerea cursurilor în format digital şi o altă platformă prin care dosarele trimise pentru acreditare să fie evaluate online, reducând astfel costurile ARACIS cu deplasarea şi cazarea evaluatorilor şi cele pentru materie primă.
„Până în prezent, pe platforma de formare continuă au fost încărcate 35 de cursuri pentru evaluatori şi au fost instruite 350 de persoane cu funcţie de evaluator din cadrul ARACIS. Platformele sistemului SeECIS vor reduce cu