Vitalie Ciobanu: „La bilanţul final vor conta „numerele mari”, realizările de anvergură, decisive pentru destinul unui popor, nu meschinele coterii interpartinice.”
Moldova europeană s-a solidarizat cu Ucraina. Deplasarea lui Vlad Filat, liderul PLDM, și a doi politicieni liberal-reformatori la Kiev este semnificativă, mai ales că a fost parte a unei acțiuni inițiate de Partidul Popular European. Este important să arătam că ne pasă de ce se întâmplă în preajma noastră, în pofida celor care susțin că n-ar trebui să ne afișăm prea tare, pentru a nu supăra Rusia, de parcă Rusia n-ar fi de mult supărată pe noi din simplul motiv că am ales Europa și că refuzăm să ne „transnistrizăm”!...
Parlamentari din Duma de stat de la Moscova și politologi apropiați Kremlinului s-au grăbit să schițeze scenarii sinistre după decizia Curții Constituționale prin care limba română a fost legitimată în Republica Moldova și, desigur, ruşii nu se vor opri aici. Din fericire, Coaliția Pro-Europeană de la Chișinău își menține coeziunea, nu se îndoaie sub amenințările Moscovei, reușește să facă față și comuniștilor care, iată, nu trece o săptămână să nu depună o nouă moțiune de cenzură.
Sunt semne însă că reizbucnesc vechile animozități între partidele de dreapta. Conducerea Partidului Liberal și preşedintele său şi-au atacat recent foștii colegi, pe liberalii reformatori, într-un mod absolut jignitor și incalificabil. Tot PL a acuzat Ministerul Educației de rele intenții față de Istoria Românilor, făcând dintr-o procedură tehnică internă a Ministerului, legată de alternarea disciplinelor propuse pentru examenul de absolvire a ciclului gimnazial, aproape un act de trădare națională.
Știm că în tabăra dreptei s-au acumulat destule frustrări și prilejuri de supărare. Dar un partid e obligat să gândească strategic. Un simplu calcul ne arată că PL poa