Externalizarea serviciilor din tehnologia informaţiei, dar şi a celor din procesele de business, va fi mai pronunţată în următoarea perioadă, arată o analiză a companiei de audit Ernst&Young. Clujul e unul dintre beneficiarii acestor externalizări, cu multe dintre proiectele IT executate în regim de outsourcing, la fel şi cele de business.
Odată cu intensificarea competiţiei, atât pe piaţa din Europa cât şi la nivel global, companiile sunt din ce în ce mai interesate de externalizarea anumitor servicii, în special din zona de IT şi cea a proceselor de business, această măsură dovedindu-se şi o cale validă de reducere a costurilor.
Conform studiului EY - Outsourcing in Europe, eficientizarea costurilor reprezintă, pe mai departe, factorul decisiv pentru abordarea şi implementarea iniţiativelor de externalizare, 42% dintre respondenţi declarând că reducerea costurilor se află în top trei motive pentru care apelează la externalizare.
Cu toate acestea, aproximativ 75% din serviciile IT continuă să fie gestionate intern, ceea ce indică faptul că şi o piaţă matură, cum este cea de servicii externalizate de IT are potenţial mare de creştere în următorii ani.
În cadrul studiului, aproximativ 3.700 de respondenţi din opt ţări europene au fost chestionaţi cu privire la utilizarea externalizării în afacerile lor, motivele şi riscurile anticipate privind externalizarea, modelele şi tendinţele pe care le văd pe piaţa de servicii externalizate, experienţele acestora cu externalizarea, precum şi alte subiecte legate de externalizare.
Companiile din Finlanda, Spania şi Marea Britanie îşi externalizează serviciile către furnizori externi mai des decât celelalte ţări incluse în sondaj. În aceste ţări, cel mai ridicat nivel de externalizare se înregistrează în cazul serviciilor IT, cum ar fi dezvoltarea de aplicaţii, IT helpdesk, de infrastructură şi test