Pentru unii, victoria de pe urmă a pacifistului Mandela, pentru alţii pactul cu diavolul. Salutul dintre preşedintele american Barack Obama şi liderul cubanez Raul Castro de la ceremonia de comemorare a regretatului Nelson Mandela, primul contact simbolic dintre SUA şi Cuba în mai bine de jumătate de veac, a stârnit deopotrivă critici şi aprecieri. În avangarda criticilor au fost republicanii americani, care l-au acuzat pe liderul de la Casa Albă că a strâns mâna pătată de sânge a unui tiran.
Unul dintre cele mai acide comentarii a fost făcut de senatorul John McCain, care a echivalat gestul lui Obama cu cel făcut de primierul britanic Neville Chamberlain înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, când a dat mâna cu Adolf Hitler, relatează Washington Post.
„De ce ai strânge mâna unei persoane care ţine în închisoare americani?”, a întrebat McCain, făcând referire la Alan Phillip Gross, care în prezent ispăşeşte o pedeapsă de 15 ani de închisoare în Cuba, sub acuzaţia de spionaj şi crime împotriva statului cubanez, relatează TPM. Acesta a fost condamnat după ce în a furnizat telefoane şi computere comunităţii de evrei din Cuba, fără permisiunea autorităţilor din această ţară.
De asemenea, senatorul republican Marco Rubio a comentat că salutul dintre Obama şi Castro a fost cu atât mai nepotrivit cu cât a fost făcut la funeraliile lui Nelson Mandela, care a luptat pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor oamenilor. „Dacă preşedintele a dat mâna cu el (cu Raul Castro, n. red), trebuia să-l întrebe şi de ce libertatea pentru care Mandela a luptat este încălcată în SUA”, a spus Rubio.
O opinie similară a exprimat şi colega de legislativ a lui Rubio şi McCain, Ileana Ros-Lehtinen, scrie Daily Mail. „M-am născut în Cuba şi a trebut să plec din ţara natală din cauza opresiuni... (Obama, n. red) A strâns mâna unui criminal. Mâi