De curand am primit o scrisoare, pe patru pagini scrise marunt si trist, de la un medic de 75 de ani din Iasi. Domnul doctor se plangea ca cele doua fiice ale sale, ambele cu specializari chirurgicale si stagii in vestul Europei, nu reusesc sa obtina post in vreunul dintre spitalele moldovenesti. Ingrijoratul tata a mentionat si sfatul unui profesor universitar pus in fata solicitarii sale de ajutor: “Vino domnule cu picioarele pe pamant romanesc, acolo unde totul se vinde”.
“Promovarile in spitale nu se fac de obicei in functie de valoare, ci prin nepotism si prin relatii”, imi spunea vara trecuta chirurgul Toma Cucu. El nu este singurul medic care a recunoscut deschis existenta acestui fenomen* dar, spre deosebire de altii, Toma Cucu, un ortoped cu experienta de 17 ani, isi va petrece sarbatorile de Craciun din 2013 la fel ca fiicele batranului medic din Iasi: cautandu-si de lucru.
Asta deoarece, in ciuda tuturor declaratiilor ministrilor si politicienilor, statul roman nu considera ca are nevoie de medici.
Chirurgul Toma Cucu a avut ghinionul sa lucreze in Spitalul de Ortopedie si Recuperare din Eforie Sud, infiintat de Regina Maria in urma cu un secol chiar pe malul Marii Negre. Daca ochii Reginei Maria au vazut in acea plaja un loc potrivit pentru tratarea unor oameni bolnavi, actualii oficiali ai statului roman privesc altfel situatia. Indiferent de partidul aflat la guvernare, sefii judetului Constanta nu au miscat un deget pentru acest spital.
Iata cronologia seaca a evenimentelor (e o portiune tehnica peste care puteti sari daca nu va intereseaza strategia de atac a autoritatilor locale - prin sfasiere, asa ca lupii):
In august 2010 Spitalul de Ortopedie din Eforie este preluat de Consiliul Judetean Constanta;In februarie 2011 se propune comasarea Spitalului de Ortopedie din Eforie cu Spitalul Judetean Con