Statul va putea amana restituirea catre firme a impozitelor si a taxei pe valoarea adaugata pana la sase luni, cu mult peste termenul legal actual, de 45 zile, in cazurile in care este nevoie de inspectie fiscala prealabila, dar si durata inspectiei ar putea fi prelungita uneori cu alte sase luni.
Noile reguli care vor reglementa comportamentul statului in relatia cu firmele vor fi introduse prin modificarea Codului de procedura fiscala, releva un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de Mediafax.
Modificarea va fi introdusa in contextul in care Agentia Nationala pentru Administrare Fiscala (ANAF) a fost obligata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, la finele lunii noiembrie, sa plateasca unei companii dobanzi penalizatoare de 5 milioane lei pentru rambursarea cu intarziere a TVA.
In prezent, Codul de procedura fiscala reglementeaza un termen general de solutionare a cererilor contribuabililor, inclusiv pentru cererile de restituire a impozitelor achitate fara a fi datorate sau pentru cererile de rambursare a taxei pe valoarea adaugata, termen de 45 de zile de la data inregistrarii cererii.
Dupa acest interval, firmele au dreptul la dobanda din ziua urmatoare expirarii termenului de solutionare a cererii, respectiv din a 46 zi de la data inregistrarii cererii de restituire, daca termenul nu a fost extins.
La finele lunii noiembrie, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis obligarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) la plata de dobanzi unei societati reprezentate de avocatii D&B David si Baias intr-un caz de rambursare cu intarziere a TVA, au anuntat luni avocatii.
Acestia nu au specificat insa si numele clientului, dar potrivit datelor de pe site-ul instantelor de judecata, este vorba de Alfred Toepfer, al doilea cel mai mare trader de cereale din Romania. Statul va p