Ziua de ieri va ramane ca o mare pata neagra in istoria noastra postdecembrista. Nu e singura, mai sunt destule. Si negre, si mari. Dar e cea mai recenta si despre ea merita sa vorbim. Ce s-a intamplat ieri arata ca Romania nu si-a transat inca viitorul; jucam inca pe sarma, inclinand periculos ba spre UE si SUA, ba spre Rusia si China. Si da, Basescu avea dreptate: lovitura la adresa statului de drept continua. 2012 a fost doar inceputul, 2013 este continuarea lina, lobbysta si bine ambalata diplomatic.
Faptul ca majoritatea USL a incercat sa treaca pe sub masa mai multe legi anti-stat de drept, anti-Justitie si anti-anticoruptie, in timp ce Victor Ponta se batea pe burta cu Barack Obama la Johannesburg, arata ca strategia de asalt asupra fundamentelor statului democratic intre orice limite ale cinismului si indiferentei fata de valorile lumii libere.
Victor Ponta, in special, si USL-ul, in general, au avut un moment de cumpana, la scurt timp dupa alegerile de acum un an. Bombardati cu mesaje ostile din partea Occidentului, dupa suspendarea presedintelui, liderii noii puteri nascute din criza, din manipulare si din minciuna au dat atunci semnale ca au invatat lectiile tragediei pe care o provocasera. Nu intamplator, Ponta a semnat celebrul pact de coabitare cu Traian Basescu, in care promitea ca va apara Justitia si statul de drept. Dar totul s-a naruit la presiunea lui Dan Voiculescu, Adrian Nastase, Liviu Dragnea, a baronilor imbuibati si injectati cu afaceri din fonduri publice, a tuturor celor care nu doresc de fapt o Romanie occidentala, ci una balcanic-asiatica, in care forta coruptiei si banul mafiei dicteaza.
Poate ca Victor Ponta si-ar fi dorit altfel. Poate ca, in sinea lui, chiar visa la un PSD eliberat de influentele mafiei, hai sa-i dam macar aceasta minima prezumtie de buna-credinta care a stat probabil la baza semnarii Pactului de