Reactiile internationale cu privire la amendamentele dezbatute si votate de parlamentarii romani, marti, continua sa vina.
Organizatia Transparency International (TI) sustine ca membrii Camerei Deputatilor au votat pentru a deveni "cetateni cu drepturi mai egale" decat restul cetatenilor tarii, printr-o actiune fara precedent in Romania post-comunista, incalcand normele elementare de bun simt, valorile democratice si legile statului de drept, se arata intr-un comunicat.
Zi de foc in Parlament: Amnistia, amanata. ANI, mutilata. Legea care vizeaza Rosia Montana, ingropata
Pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor - camera decizionala -, au existat o serie de amendamente extrem de importante care au retinut atentia organizatiilor non-guvernamentale. Printre acestea, de departe cel mai contestat proiect a fost Legea minelor, care a primit nenumarate critici si a fost contestata prin proteste de strada.
Respingerea Legii minelor a generat un val de multumire in randul protestatarilor, dar "motivul meschin al neadoptarii legii - lipsa de cvorum in momentul votului, a ascuns in spatele sau adevarata miza a votului din 10 decembrie".
Modificarile care dezincrimineaza coruptia
In aceeasi zi, Camera Deputatilor a adoptat doua amendamente la Codul Penal - atat la cel in vigoare, cat si la cel care urmeaza sa intre in vigoare, amendamente prin care toti functionarii numiti sau alesi nu mai raspund penal pentru coruptie.
Niciuna dintre cele doua legi nu s-a aflat pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor si, pentru a dezinforma publicul, legea care modifica substantial cele doua Coduri Penale este inregistrat pe site-ul Camerei ca "Proiect de lege pentru abrogarea articolului 741 din Codul Penal", articol ce fusese declarat neconstitutional inca din 2011.
In realitate, legea mentionata include