Ambasadorii Germaniei, Olandei şi Franţei au discutat fiecare articol cu deputaţii din Comisia juridică
Traian Băsescu a calificat modificările drept o "tentativă de hoţie ordinară"
PDL-iştii au anunţat că vor sesiza instituţiile europene
Modificările propuse a fi aduse Codului Penal au creat un val uriaş de nemulţumiri atât din partea actorilor principali locali, cât şi a reprezentanţilor ţărilor partenere, care au şi criticat anumite modificări care contravin acordurilor asumate de România pe plan european şi global.
Ambasadorii Germaniei şi Olandei la Bucureşti au avut o întâlnire cu deputaţi din Comisia juridică, pe tema modificărilor la Codul Penal, care au discutat şi cu ambasadorul Franţei.
Preşedintele Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, Bogdan Ciucă, a declarat, ieri, că discuţiile cu ambasadorii au avut ca scop "clarificări pe fiecare articol în parte", el precizând că vor urma şi alte întâlniri.
Ambasadele Statelor Unite, Olandei, Germaniei şi ambasadorul britanic, Martin Harris, au criticat, încă de acum două zile, amendamentele aduse Codului Penal de către deputaţi.
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a reacţionat la această situaţie şi a recunoscut că poziţia exprimată în ultimele zile de mai multe ambasade în România este una "corectă" şi de luat în seamă, afirmând că spre deosebire de anul 2012, "din păcate astăzi au motive să-şi exprime îngrijorarea".
Ambasada SUA a susţinut, într-un comunicat, că amendamentele la Codul Penal adoptate marţi "ar reprezenta un pas înapoi pentru România" şi acţiunea Parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia". Ambasada Olandei a precizat că urmăreşte cu îngrijorare amendamentele la Codul Penal prin care Camera Deputaţilor a scos preşedintele şi parlamentarii din categoria funcţionarilor publici.
Băsescu: