Anul viitor grâul s-ar putea scumpi cu până la 15%, întrucât, din punct de vedere statistic, este puţin probabilă repetarea anului agricol foarte bun, atât în România cât şi la nivel global, potrivit unei analize X-Trade Brokers. Sursa: Codrin Prisecaru
În prezent, preţul grâului este semnificativ mai redus decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, atât datorită condiţiilor favorabile producţiei interne de anul acesta, cât şi scăderii semnificative a preţului la nivel internaţional.
Efectul scăderii TVA, foarte redus
Recent, datele statistice au indica o scădere a preţului pâinii cu circa 10 procente, faţăd e începul de anul. Cum de la jumătatea anului Guvernul a scăzut TVA de la 24% la 9% pentru panificaţie, scăderea a fost pusă pe seama măsurii guvernamentale.
În schimb, potrivit analizei firmei de brokeraj, peste tot în luna grâul tranzacţionat la Bursa de Mărfuri de la Chicago (CBOT) s-a ieftinit cu peste 22% în ultimul an, iar leul este la rândul său cu aproape 5,4% mai puternic faţă de dolar decât acum un an.
Astfel, pe piaţa locală, preţul de achiziţie de la producători este cu aproape 20% mai mic decât anul trecut şi, independent de alţi factori, deprecierea preţului ar trebui să se reflecte într-o ieftinire a produselor ce au la bază grâul.
Pe de altă parte, România a realizat exporturi semnificative în ultima perioadă - în luna august, a exportat în afara Uniunii Europene 9,6% din producţia totală de grâu (736.000 de tone) la un preţ mediu de 183 euro/tonă.
Mai mult, grâul este mai ieftin în Bulgaria, unde preţurile au ajuns în noiembrie să fluctueze la preţuri sub 180 euro/tonă.
Potrivit analizei, pe pieţele internaţionale, preţul grâului a scăzut cu aproximativ 31,8% în ultimele 17 luni, de la un maxim de 9,37 doalri/buşel în iulie 2012 până la 6,39 dolari pe 1