Mai multe instituţii medicale din ţară au datorii pentru medicamente de ordinul milioanelor de lei. În unele cazuri, cum e la Glodeni, pacienţii sunt rugaţi să-şi procure, din banii proprii, doctoriile prescrise de medici.
Din pricina neînţelegerilor pe care o parte dintre spitalele raionale le au cu diverşi furnizori de medicamente, pacienţii care se internează în aceste instituţii sunt nevoiţi să-şi cumpere singuri leacurile pe care ar trebui să le primească, în mod normal, gratuit.
Acest lucru se întâmplă la spitalul raional din Glodeni. Chiar dacă directorul spitalului, Alexei Guriev, susţine că instituţia pe care o conduce este la zi cu toate plăţile, pacienţii susţin că trebuie să cumpere toate medicamentele.
„Poliţa te ajută doar să mergi la doctor, să-i spui ce te doare şi să-ţi pună termometrul. În spital doar patul ţi-l dă gratis. Plătesc lunar 95 de lei din salariu pentru asigurarea medicală şi acum nu înţeleg pentru ce dau banii. Am să mă internez în februarie, poate atunci vor avea mai multe medicamente în spital“, a spus Vasile Pogor din satul Hâjdieni, raionul Glodeni, care a renunţat la ideea de a-şi continua tratamentul sub îngrijirea medicilor din acest spital, în anul curent.
Contactat de reporterii „Adevărul“, Guriev dă vina pe furnizorii de doctorii. „Unele medicamente compensate nu sunt în stocul spitalului fiindcă firmele care au câştigat contracte cu Agenţia Medicamentului nu-şi onorează obligaţiile“, s-a scuzat şeful spitalului din Glodeni. „N-am primit nicio reclamaţie de la spitalul din Glodeni privind eventuale probleme ce ţin de livrarea medicamentelor“, a replicat vicedirectorul Agenţiei Medicamentului, Silvia Cibotari.
Ce spitale au restanţe
Nu doar cei de la Glodeni au datorii pentru medicamente, cel puţin alte zece instituţii au exact aceeaşi situaţie. Potrivit datelor financiare centralizate de Com