Taxa de securitate impusă pasagerilor aerieni în SUA va creşte de la 2,5 la 5,60 de dolari pe zbor, potrivit unei clauze a acordului bugetar discutat marţi în Congres, care a provocat consternare în rândul companiilor aeriene americane.
Guvernul american a extins în 2001 măsurile de securitate în aeroporturi după atentatele din 11 septembrie şi utilizează în prezent 55.600 de funcţionari însărcinaţi cu controlul pentru securitatea pasagerilor şi a bagajelor, potrivit agerpres.ro.
Dar taxa instituită atunci, 2,50 dolari pe zbor (maximum 5 dolari pe un traseu cu corespondenţe, adică maximum 10 dolari pentru dus-întors), nu finanţează, potrivit guvernului, decât 30 % din cheltuielile pentru securitate ale Administraţiei Securităţii Transporturilor (TSA).
Ea se aplică atât pe zborurile interne, cât şi pe zborurile internaţionale cu plecare din SUA şi se adaugă unei mulţimi de taxe şi cheltuieli impuse (securitate, infrastructuri, taxe de aeroporturi ş.a.), care reprezintă 20 % din preţul unui bilet de călătorie pe un zbor intern în SUA, potrivit Airlines for America.
Aşa-numita taxă „11 septembrie“ ar creşte din iulie 2014, potrivit proiectului, la 11,20 dolari pentru o călătorie dus-întors, indiferent dacă zborurile sunt directe sau cu schimbare de avion pe traseu.
Creşterea va permite TSA să acopere 43 %, în loc de 30%, din costurile cheltuielilor sale pentru securitate. Reforma propusă mai trebuie aprobată de Congres în acelaşi timp cu bugetul, până în 15 ianuarie.
Sectorul de transport aerian desfăşoară o campanie de câteva luni pentru a împiedica această majorare.
Global Business Travel Association a cerut, miercuri, întreprinderilor membre să-i contacteze pe aleşi la Washington pentru a protesta faţă de creşterea taxei.