Parlamentarii români şi-au atribuit o imunitate care le permite să se sustragă sancţiunilor prevăzute pentru corupţie, coaliţia socialiştilor şi liberalilor anulând în Parlament toate eforturile din ultimii ani în vederea combaterii flagelului, comentează Le Monde în ediţia electronică de joi.
Potrivit publicaţiei, coaliţa aflată la putere, care controlează 70% din mandatele de parlamentari, a votat marţi o serie de amendamente la Codul Penal, catalogate de către preşedintele român Traian Băsescu drept "extrem de grave, deoarece aneantizează munca instituţiilor anticorupţie". "Politicienii se plasează din nou deasupra legii", adăuga şeful statului român, care se opune coaliţiei aflate în prezent la putere din mai 2012.
Parlamentul de la Bucureşti "riscă să decribilizeze o ţară care, de la adrerarea sa la UE în 2007, este supusă de către Bruxelles unui Mecanism de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei", comentează Le Monde.
Comisia Europeană (CE) a avertizat miercuri Bucureştiul cu privire la derapaje în lupta împotriva corupţiei. "Conflictele de interese, integritatea şi aplicarea regulilor de combatere a corupţiei sunt probleme acoperite de MVC", a declarat Mark Gray, un purtător de cuvânt CE. Într-un comunicat, ambasada americană a recurs, în aceeaşi zi, la un limbaj mai direct, denunţând un atac la adresa justiţiei. "Acţiunea Parlamentului se îndepărtează de la principiile transparenţei şi statului de drept. Este un regres pentru România", afirma ea, iar ambasada olandeză şi-a exprimat îngrijorarea.
Parchetul naţional anticorupţie (DNA) şi Agenţia Naţională pentru Integritate (ANI), "cheile de boltă ale cruciadei împotriva corupţiei", în opinia Le Monde, au rămas fără putere asupra aleşilor. "Legislaţia românească va intra în contradicţie cu convenţiile internaţionale anticorupţie pe care România le-a ratificat", afirma miercu