Un proiect cu finanţare europeană derulat de Ministerul Afacerilor Interne va face ca apostila, acea ştampilă sau certificat care atestă legalitatea şi autenticitatea unui document românesc peste hotare, să fie mai uşor de verificat şi mai greu de falsificat.
Proiectul prevede dezvoltarea unui sistem interoperabil centralizat pentru evidenţa apostilei eliberate de către Instituţiile Prefectului pentru actele oficiale administrative. Potrivit informaţiilor prezentate săptămâna aceasta, într-o conferinţă de presă, de către subprefectul judeţului, Lucian Băican, o astfel de informatizare a sistemului de apostilare era extrem de necesară, întrucât în această activitate erau semnalate mai multe tipuri de probleme ce ţin de procedura greoaie de verificare a existenţei apostilei, riscul crescut de falsificare a apostilei, posibilitatea intervenirii erorii umane în prelucrarea datelor, dar şi de eficienţa scăzută a unor birouri de apostilă. Prin acest proiect, evaluat, la nivel naţional, la peste 2 milioane de lei, birourile de apostilă vor fi dotate, până în noiembrie 2014, cu aparatura şi softul necesar interconectării cu serverele Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, angajaţi din cadrul biroului vor beneficia de formare suplimentară. În cadrul proiectului va fi creată şi o bază de date centralizată, actualizată în timp real de către instituţiile prefectului, care să furnizeze online informaţii privind actele oficiale administrative pentru care s-a eliberat apostila şi operaţionalizarea unui sistem informatic centralizat, eficace şi securizat de verificare a apostilelor eliberate. Potrivit lui Băican, din 2004 şi până în prezent, Instituţia Prefectului judeţului Sălaj a apostilat un număr de 8.725 de acte.
Un proiect cu finanţare europeană derulat de Ministerul Afacerilor Interne va face ca apostila, acea ştampilă sau certificat care atestă legalita