Suspendarea sau retragearea autorizaţiei de funcţionare a angiografului este măsura pe care inspectorii Comisiei Naţionala pentru Controlul Activităţilor Nucleare au propus-o în procesul verbal întocmit în urma controlului de la Spitalului Judeţean de Urgenţă din Oradea.
În procesul verbal întocmit de inspectorii CNCAN, săptămâna trecută, cu ocazia controlului la angiograful achiziţionat, de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, în această primăvară, prin fonduri europene s-a constata că echipamentul conţine componente reuzinate.
Potrivit procesului verbal seria instalaţiei radiologice de angiografie nu este accesibilă pentru identificare pe nicio componentă a instalaţiei, nu este menţionat nici anul de fabricaţie. Totodată, seriile subansamblelor şi componentelor instalaţiei radiologice nu corespund cu realitatea, în timp ce tubul de raze X, o componentă extrem de importantă a angiografului, a fost schimbat după numai două luni de la utilizare.
Procesul verbal întocmit de experţi arată clar faptul că sunt componente care nu au fost introduse în dosarul de autorizare, cum ar fi sistemul de control automat al debitului sau chiar consola de comandă, o componentă foarte importantă, la fel de importantă cum este volanul pentru o maşină, susţin experţii. La punctul 10 al procesului verbal se specifică foarte clar că instalaţia radiologică de angiografie conţine componente reuzinate, fapt ce nu este menţionat în documentaţia tehnică de autorizare emisă de către CNCAN.
Nici dimensiunile de iradiere şi nici cotele de amplasare nu sunt conforme cu cele din schiţa de amplasare.
Componente mecanice şi electronice reuzinate
Nu există niciun dubiu că o parte dintre autorizaţii au fost obţinute ilegal, iar preţul plătit de persoana care şi-a pus semnătura pe ele este unul extrem de mare. Când lucrurile au început să iasă la iveală, Lu