Daca in 2012 sectoarele “fierbinti” au fost ecommerce-ul, productia de ingrasaminte, retailul si imobiliarele, inceputul anului 2013 a fost marcat de optimism, o revenire a pietei M&A fiind aproape unanim asteptata. In ciuda faptului ca interesul a existat atat din partea investitorilor cat si din partea vanzatorilor, piata de M&A in 2013 nu s-a ridicat insa intotdeauna la nivelul asteptarilor de la inceputul anului, multe domenii stagnand sau inregistrand chiar scaderi. "Cu toata nesiguranta care a caracterizat cadrul legislativ, sectorul energiei a ramas atractiv in 2013, confirmand potentialul Romaniei pentru dezvoltare in acest domeniu. S-a observat totusi o reorientare a investitiilor din zona regenerabilelor catre resurse traditionale. De asemenea, au mai generat activitate serviciile financiare, agricultura si sectorul retail (diverse domenii)", spune Ruxandra Bologa (foto), partener al casei de avocatura NNDKP.
In opinia sa, piata de M&A din Romania este influentata de evolutiile in acest domeniu la nivel global, dar mai ales in zona UE. "In acest sens, credem ca anul 2013 a fost un an de stabilizare, o "perioada de observatie" in care investitorii si-au recapatat increderea intr-o evolutie pozitiva a economiei. Interesul pe piata de fuziuni si achizitii a fost la un nivel "sanatos", insa nu s-a concretizat intotdeauna, investitorii manifestand prudenta si moderatie."
Ruxandra Bologa opineaza ca in 2014 economia va continua sa creasca treptat, iar activitatea in domeniul M&A se va intensifica. In mod normal insa anul urmator nu va aduce o crestere spectaculoasa, nemaiexistand apetit pentru risc.
In ce fel va fi impactata piata de M&A in perioada urmatoare de contextul general si de previziunile economice aferente perioadei urmatoare? "De cele mai multe ori investitorii asteapta ca lucrurile sa se aseze pentru a actiona. O continuare a evol