Proiectul "Cetăţeni Activi", coordonat de Asociaţia Info Manager în parteneriat cu ONG-uri din România şi Marea Britanie, face parte din proiectele susţinute de Comisia Europeană prin programul "Tineret în Acţiune". Acesta are ca obiectiv promovarea accesului la asistenţă socială non-discriminatorie pentru persoanele fără adăpost.
Tinerii participanţi la acţiunile "Cetăţeni Activi" au susţinut dialoguri cu factori responsabili ai Direcţiilor de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din sectoarele 1 şi 3 şi ONG-uri, de remarcat fiind atitudinea civică a 18 tineri de la Colegiul Naţional "Mihai Viteazul" care s-au alăturat grupului de participanţi la dialoguri, susţinând direct implicarea activă în comunitate. Tinerii participanţi instituţionalizaţi sau postinstituţionalizaţi, studenţi şi foşti tineri homeless şi-au oferit disponibilitatea de a participa direct la acţiunile de asistenţă a tinerilor aflaţi în stradă, dar şi de mediere şi dezvoltare a sentimentului de încredere reciprocă.
Un model de prevenire a fenomenului stradal
Direcţia de Asistenţă Socială Sector 3 este o instituţie cu un model unic de prevenire a excluziunii sociale a tinerilor şi, implicit, a înmulţirii numărului tinerilor din stradă. Astfel, într-un proiect cu finanţare UE a fost creat un serviciu de integrare a tinerilor postinstituţionalizaţi şi s-a găsit o modalitate de incluziune a tinerilor orfani care părăsesc sistemul instituţionalizat. Aceştia beneficiază de îndrumare pentru continuarea studiilor, consiliere şi incluziune ocupaţională, resurse financiare care să le permită închirierea şi amenajarea unei locuinţe, medierea acordării de locuinţe sociale în funcţie de fiecare caz.
"DGASPC Sector 1 apreciază suportul de hrană şi asistenţă medicală acordate relativ zilnic de câteva ONG-uri de profil. Astfel este diminuat ri