● Sunt vizaţi agenţii economici care comercializează animale, carne şi produse din carne
Echipele de control al Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Buzău au dat startul unor verificări ample la comercianţii din judeţ, dată fiind apropierea sărbătorilor. Astfel, este aşteptată o creştere a comercializării de animale vii (în special porci) şi de produse alimentare de origine animală şi non animală, dar şi o creştere a potenţialelor pericole pentru sănătatea consumatorilor.
Acţiunile de control se desfăşoară în târgurile de animale, pieţele agroalimentare, unităţile de abatorizare, procesare, depozitare şi comercializare a produselor alimen- tare de origine animală şi non-animală (carmangerii, măcelării, magazine alimentare, supermarketuri, hypermarketuri), precum şi în unităţile de alimentaţie publică, de tipul restaurantelor şi cantinelor, fiind urmărite o serie de aspecte.
Printre acestea, condiţiile generale şi specifice de igienă necesare a fi respectate în unităţile de producţie (abatoare, fabrici de procesare) pe întreg ”lanţul alimentar” de la aprovizionarea cu materii prime până la procesarea, depozitarea, livrarea, transportul şi comercializarea directă către consumator a produselor finite.
Inspectorii urmăresc şi respectarea condiţiilor sanitar-veterinare de funcţionare a unităţilor care comercializează produse de origine animală, care au fost autorizate/în- registrate sanitar-veterinar, precum şi a mijloacelor de transport al produselor de origine animală.
În atenţia echipelor de control se vor afla şi condiţiile de depozitare a produselor de origine animală; provenienţa alimentelor de origine animală sau care conţin produse de origine animală, a modului în care sunt manipulate şi expuse la vânzare; prezenţa, după caz, a vitrinelor frigorifice care să menţină o temperatură co