Comisia Europeană (CE) revendică 335 de milioane de euro de la 15 state membre, printre care şi ţara noastră, suma reprezentând fonduri incorect cheltuite, alocate în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), conform unui comunicat primit azi la redacţie.
Decizia a fost adoptată astăzi în cadrul aşa-numitei proceduri de verificare şi închidere a conturilor. 31 de milioane de euro au fost deja recuperate, inclusiv suma datorată de statul român (70 de mii de euro).
Banii revin la bugetul Uniunii Europene deoarece nu au fost respectate reglementările UE sau pentru că procedurile de control al cheltuielilor agricole au fost necorespunzătoare. Ţările membre sunt responsabile cu efectuarea plăţilor şi cu verificarea cheltuielilor efectuate în cadrul PAC, iar Comisia are obligaţia de a se asigura că statele au utilizat corect fondurile.
Statele vizate sunt: Austria, Belgia, Republica Cehă, Germania, Spania, Finlanda, Franţa, Grecia, Ungaria, Irlanda, Luxemburg, Letonia, Olanda, România şi Suedia.
Cei mai mulţi bani trebuie să îi returneze Franţa (152,4 milioane de euro), Grecia (87,6 milioane) şi Olanda (24,1 milioane de euro).
Pe ultimele locuri, se plasează România (70 de mii de euro) şi Suedia (20 de mii de euro).
Pe de altă parte, Portugaliei I se va rambursa suma de 0,5 milioane de euro, ca urmare a hotărârii Curţii Europene de Justiţie împotriva unei decizii a CE.
F.A. Comisia Europeană (CE) revendică 335 de milioane de euro de la 15 state membre, printre care şi ţara noastră, suma reprezentând fonduri incorect cheltuite, alocate în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC), conform unui comunicat primit azi la redacţie.
Decizia a fost adoptată astăzi în cadrul aşa-numitei proceduri de verificare şi închidere a conturilor. 31 de milioane de euro au fost deja recuperate, inclusiv suma datorată de statul român (70 de mii de eur