Pe final de an, Guvernul Ponta a trecut, după modelul predecesorilor Tăriceanu şi Boc, la împărţirea banilor din Fondul de rezervă al prim-ministrului, aşa-numitul "buget paralel", îndelung criticat de Consiliul Fiscal şi de Curtea de Conturi pentru că dă posibilitatea alocărilor discreţionare.
Ultimii bani rămaşi în rezervele bugetare au ajuns, în cea mai mare parte, la autorităţile locale, cu toate că premierul Victor Ponta îşi lua încă din 2012 angajamentul public că Fondul „va fi folosit numai pentru situaţii de urgenţă, conform prevederilor legale, nu pentru finanţarea o dată la două luni a propriilor primari şi preşedinţi de consilii judeţene".
Numai în şedinţa de Guvern de miercuri, prin nouă hotărâri ale Executivului, au fost scoase din Fondul de Rezervă 269 de milioane de lei, 180 de milioane ajungând în judeţe, iar restul la Interne şi Apărare, în special pentru uniformele poliţiştilor. Suma reprezintă mai mult de o treime din Fondul total, Guvernul rămânând pe zero. Dacă 121 de milioane din cele 269 au fost alocate la vedere, restul de 148 de milioane de lei, mai bine de jumătate, au plecat fie spre Ministerul Dezvoltării, pentru primării, fie spre Secretariatul pentru Culte pentru biserici în condiţiile în care 5 din cele 9 hotărâri de Guvern aferente au fost ţinute la secret, inclusiv purtătorul de cuvânt al Executivului, Mirel Palada, negând la finalul şedinţei de joi că ar exista vreun alt act normativ aprobat în afara celor anunţate.
Gândul a analizat cum a cheltuit în 2013 Guvernul Fondul de Rezervă pe care Ponta promitea în faţa Parlamentului, în mai 2012 să îl reducă drastic şi să nu-l mai folosească "niciodată, în niciun fel, pe criterii politice sau pentru campanii electorale, ci doar pentru situaţii cu adevărat de urgenţă, conform legii”.
Chiar dacă la începutul anului, în buget au fost trecute doar 207.000.000 de l