-AA+A
Despre scriitorul Andrei Moldovan şi „Un Rebreanu hăituit” foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BN foto: Mesagerul de BNLa Casa Cărţii „N. Steinhardt” a avut loc miercuri, de la ora 17.00, lansarea cărţii „Un Rebreanu hăituit”, apărută recent la Editura „TipoMoldova” din Iaşi. Evenimentul a fost moderat de scriitorul Virgil Raţiu.
În prezenţa unui public interesat de literatură, format îndeosebi din scriitori, au exprimat opinii despre carte, apărută în condiţii grafice foarte bune, Olimpiu Nuşfelean, Vasile Vidican şi Andrea Hedeş, vorbitorii insistând asupra preocupărilor de critică şi istorie literară foarte serioase ale lui Andrei Moldovan, care orchestrează un veritabil ceremonial al formulării ipotezelor de lucru şi al aşezării ideilor critice în text (Olimpiu Nuşfelean). Criticul Vasile Vidican a evidenţiat seriozitatea demersului lui Andrei Moldovan, travaliul, metoda - bazată pe definirea („limpezirea”) termenilor cu care operează, apoi abordarea propriu-zisă a temei, în sensul că volumul nu este o colecţie de studii publicate, ci este o carte unitar-elaborată. Pentru criticul Andrea Hedeş (Premiul pentru critică pe 2012 al ziarului „Luceafărul de Dimineaţă”): „Cartea lui Andrei Moldovan este o oglindă a lui Rebreanu, o oglindă care aduce noutăţi; o oglindă magică în care se vede şi chipul lui Andrei Moldovan, deoarece cine scrie se şi scrie pe sine”. Andrea Hedeş îl găseşte hăituit pe Rebreanu în modul de a fi privit uman, inclusiv cu bârfele despre el, cu presiunile familiei pentru bani, cu greutăţile pe care le întâmpina exercitându-şi funcţiile publice, nu puţine etc.
În încheiere, Andrei Moldovan a vorbit despre faptul că a scrie critică presupune un proiect personal al scriitorului, adesea pe o perioadă mai lungă, necesitând o asiduă muncă de cercetare, o stăruinţă asupra lucrurilor, comparabilă cu persuasiunea călugări