Viitorul aparţine plăţilor efectuate cu terminale mobile, iar comercianţii vor accepta din ce în ce mai mult tranzacţiile cu telefonul, adopţia plăţilor mobile urmând să fie mai rapidă decât cea a cardului bancar, potrivit directorului general al procesatorului de plăţi Pay&Co Titus Grecescu.
„Mobile banking-ul reprezintă viitorul, al cărui potenţial este foarte ridicat. În opinia mea, viitorul este următorul: vom face plăţi între telefoane mobile, de la mobil la ATM. De asemenea, comercianţii vor accepta din ce în ce mai mult plata cu telefonul“, a afirmat ieri Grecescu la conferinţa „Mediafax Talks about Mobile Banking“.
Prezent la eveniment, Andrei Creţu, consulting manager la PwC România, a declarat că în următorii ani adopţia mobile banking-ului va fi mult mai agresivă comparativ cu acceptarea plăţilor cu cardul bancar.
„Creşterea gradului de penetrare a telefoanelor inteligente şi tinerii sunt cauzele acestei agresivităţi în privinţa adopţiei mobile banking-ului. Practic, dacă eliminarea plăţilor cash de către cardul bancar a durat câţiva ani, adopţia mobile banking-ul va fi mult mai rapidă“, a spus Creţu.
Numărul utilizatorilor de mobile banking din România este de aproximativ 500.000, potrivit unei estimări a BRD.
În acelaşi timp, vânzările de telefoane inteligente au cumulat 5,5-6 milioane de unităţi în ultimii ani, a declarat la acelaşi eveniment şeful diviziei de telecom a Samsung România Sorin Manea. „La începutul acestui an, am estimat că în 2013 vom vinde 1,5 milioane de terminale Samsung pe piaţa românească. Această estimare va deveni realitate la finele acestui an. Cumulat, în ultimii ani vânzările de terminale inteligente, indiferent de producător, au atins 5,5-6 milioane de unităţi“, a spus Manea. El a adăugat că în acest an se vor vinde şi aproximativ 600.000 de tablete.
„Deţinătorii acestor terminale su