Economia mondială va creşte anul viitor cu cel mai rapid ritm din ultimii patru ani, de cel puţin 3,4%, propulsată mai ales de Statele Unite şi ajutată de revenirea zonei euro din recesiune şi de stabilizarea Chinei, potrivit estimărilor Deutsche Bank, Goldman Sachs şi Morgan Stanley, unele dintre cele mai mari bănci din lume.
Analiştii celor trei bănci au calculat că anul acesta economia lumii va avansa cu mai puţin de 3%. Ei notează că în 2014 prin creşterea economiei se va remarca în mod special Marea Britanie, în timp ce Japonia riscă să întunece perspectivele cu o încetinire la mijlocul anului după creşterea taxelor pe valoarea adăugată în aprilie, scrie Bloomberg. „Până acum a fost o creştere dificilă, dar anul viitor ar putea aduce o schimbare importantă: tranziţia spre o revenire mai sigură, mai solidă şi mai rezistentă“, a afirmat Joachim Fels, analist al băncii americane Morgan Stanley. Îmbunătăţirea ar trebui să încurajeze investitorii în acţiuni şi să-i descurajeze pe cei care cumpără obligaţiuni.
Urmează un an bun pentru burse şi slab pentru investitorii în obligaţiuni
Analiştii de la Goldman Sachs estimează că indicele bursier american Standard & Poor’s 500 va urca de la 1.780 de puncte miercuri la 1.900 de punte la sfârşitul anului viitor. De asemenea, ei anticipează că yieldurile bonurilor americane de trezorerie cu scadenţa la 10 ani, de referinţă pentru costurile de finanţare ale ţării, vor creşte de la 2,85% la 3,25%.
Un element important al scenariului optimist este capacitatea Rezervei Federale americane şi a celorlalte mari bănci centrale de a proteja revenirea economiilor cu bani ieftini şi de a convinge investitorii să nu majoreze prematur costurile de finanţare. Preşedintele Fed Ben Bernanke a pus pe jar pieţele din întreaga lume în mai când a sugerat că ar putea începe să reducă anul acesta programul p