Curtea Constituţională a respins astăzi excepţia de neconstituţionalitate privind articolul 125 din Codul Penal şi Legea 27/2012, care anulează posibilitatea prescripţiei răspunderii penale pentru infracţiunile de omor. Astfel că torţionarii comunişti pot fi anchetaţi şi judecaţi de instanţă. Decizia are impact şi pe dosarele Revoluţiei, acestea nefiind lovite de prescripţie.
Specialiştii contactaţi de gândul au explicat că, dacă legea ar fi fost declarată neconstituţională, dosarele privind crimele comise la Revoluţie, dosarele mineriadelor şi dosarele torţionarilor vor fi îngropate definitiv. Astfel că torţionari precum Alexandru Vişinescu, Ion Ficior sau vinovaţii pentru cei peste 1.000 de morţi de la Revoluţie vor scăpa de anchete, de trimiterea în judecată şi eventuale condamnări. Excepţia care pune în pericol aceste dosare a fost ridicată de Nicolae Trebuian, un condamnat de drept comun.
În România, Legea 27/2012, care a modificat Codul Penal şi a introdus imprescriptibilitatea, a fost atacată de Nicolae Trebuian, condamnat în 2000 la şase ani de închisoare pentru complicitate la tentativă de omor. După ce a fost încarcerat, instanţele i-au aprobat o întrerupere a executării pedepsei de trei luni. În acest timp, Trebuian a dispărut.
Bărbatul a formulat o contestaţie la executarea pedepsei susţinând că a fost prins după ce a intervenit prescripţia executării pedepsei primite. Instanţa a respins contestaţia, dar a admis excepţia de neconstituţionalitate.
Nicolae Trebuian a contestat Legea 27/2012 pentru că el a fost condamnat anterior anului 2012 şi, practic, conform legilor din 2000, executarea pedepsei în cazul său ar fi trebuit prescrisă. Ulterior, însă, a intervenit legea din 2012 care elimină această posibilitate. Prin urmare, Trebuian a susţinut că legea din 2012 încalcă principiul neretroactivităţii în dreptul penal, argumenta