Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a atacat la Curte modifi cările aduse Codului Penal. La fel şi PDL. Primul termen a fost fixat pe 15 ianuarie. Sursa: CODRIN PRISECARU
Superimunitatea este, în acest moment, la mâna Curţii Constituţionale. Apelul lui Antonescu a venit prea târziu ca să mai permită retragerea proiectelor de pe ordinea de zi a Camerei, întrucât acestea intraseră deja în procedură de sesizare de neconstituţionalitate.
Sesizările nu au întârziat să apară. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a sesizat ieri CCR. La şedinţa Secţiilor Unite au participat 92 din cei 111 judecători de la instanţa supremă. Criticile judecătorilor vizează modificarea legislativă care nu mai consideră parlamentarii funcţionari publici şi dezincriminarea conflictului de interese în cazul politicienilor. CCR va judeca sesizarea ÎCCJ pe 15 ianuarie.
Şi PDL a depus ieri două sesizări privind aceleaşi articole din Codul Penal. "Prima sesizare se referă la perfidul articol 253/1 din Codul Penal prin care parlamentarii PSD şi PNL s-au sustras conflictului de interese. A doua sesizare face referire la modificările operate articolului 147 din Codul Penal prin care parlamentarii USL s-au scos din sfera de definiţie a funcţionarilor publici", a anunţat preşedintele PDL, Vasile Blaga.
Dacă modificările vor fi declarate neconstituţionale, legile vor fi retrimise la Parlament. Dacă nu, vor ajunge la Traian Băsescu, care va cere reexaminarea. Problema este că, la Camera Deputaţilor, care are ultimul cuvânt pe aceaste legi, PSD are majoritatea parlamentară chiar fără PNL - dar cu UDMR, minorităţi şi PC - aşa că opoziţia liberalilor ar putea să nu influenţeze lucrurile.
Acest articol este proprietatea Evenimentului zilei şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu citarea sursei, astf