SFÂNTUL SPIRIDON este sărbătorit în fiecare an, pe 12 decembrie. Sfântul Spiridon este numit şi „făcătorul de minuni".
Documentele şi legendele rămase peste timp povestesc despre minunile pe care Sfântul Spiridon le-ar fi făcut în timpul vietii sale. Datorită acestor minuni, el este considerat ocrotitorul spitalelor şi al persoanelor bolnave, de aceea multe spitale chiar îi poartă numele.
Se povesteşte că, doar folosindu-se de puterea credinţei sale, SFÂNTUL SPIRIDON l-a vindecat pe Constantius, fiul lui Constantin cel Mare, de o boală fără leac, doar atingându-l, scrie ziare.com.
Pe fiica sa, Irina, a înviat-o din morţi, ca să-i destăinuie locul unde ascunsese aceasta un vas de mare preţ al unei femei, care i-l dăduse spre păstrare. Se mai vorbeşte că Sfântul Spiridon i-ar fi redat puterea de a vorbi unui diacon.
Alta dată, nişte păgâni l-au rugat să explice cum crede el că Dumnezeu, Fiul şi Sfântul Duh sunt tot una şi aceeaţi fiinţă nedespărţită. Atunci, Sfântul Spiridon a luat în mână o cărămidă pe care a strâns-o cu putere. Din partea de sus a cărămizii a ieşit fum, din partea de jos a curs apă, iar pământul i-a rămas în mână. Apoi, Sfântul a explicat că, după cum cărămida e făcută din foc, apă şi pământ, care alcătuiesc unul şi acelaşi lucru, aşa şi Dumnezeu e arătat prin cele trei feţe ale sale, Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh.
O altă legendă povesteşte că, odată, fiind la drum lung, Sfântul Spiridon a văzut cum nişte hoţi au tăiat capul celor doi cai, unul alb şi unul roib, înhămaţi la o căruţă. Atunci, Sfântul a pus în grabă capul calului alb la calul roib şi capul calului roib la calul alb, plecând mai departe. Se crede că aşa ar fi apărut caii tărcaţi. De asemenea, se crede că Sfântul este şi apărător al bolilor de vite.
În toate bisericile din ţară, de ziua Sfântului Spiridon, se fac slujbe, iar la sfârşitul slujbei se împarte