Faptul că un clan ţigănesc a ajuns să deţină, într-un oraş ca Timişoara, nu mai puţin de 143 de clădiri, printre care şi cel mai mare spital de copii din vestul ţării i-a determinat pe unii să considere că aici legea nu mai e făcută de magistraţi, ci de mafia imobiliară locală. Cum de au renunţat ţiganii la corturi şi s-au îndrăgostit, brusc, de casele românilor, cine se află în spatele acestor „retrocedări cu cântec“ şi ce face Primăria pentru a pune capăt fenomenului am încercat să aflăm discutând cu actualul edil timişorean, domnul Nicolae Robu.
Reporter: În trecut, se spunea că „tot Banatu-i fruncea“. Judecând după clanurile de interlopi cu cefe late care au împânzit zona, mai că-ţi vine să spui că „tot Banatu-i ceafa“. Cum de s-a ajuns aici?
Nicolae Robu: Ei, asta ar fi o exagerare, nu s-a întâmplat în Banat nimic în plus faţă de ce s-a întâmplat în atâtea alte părţi în toată ţara, numai că acum a ajuns la mediatizat Banatul, ca urmare a luptei pe care am declanşat-o pentru a repara ce se mai poate repara din tot ce s-a întâmplat timp de 24 de ani fără să-i pese nimănui. S-a ajuns aici pentru că a fost perpetuată în mod voit o stare de confuzie la nivelul instituţiilor statului. Spun asta pentru că există un paralelism instituţional, o suprapunere de atribuţii, o nedelimitare clară a ceea ce face fiecare, iar asta lasă loc să nu se facă nimic atunci când ar trebui să se intervină. La concret, cum e şi cu mafia imobiliară, se arată cu degetul spre primărie, primăria arată spre justiţie, pentru că se câştigă în instanţă imobile de către persoane care nu sunt de-adevăratelea proprietari sau moştenitori, se arată către poliţie care nu a făcut vreo anchetă care să ducă la arestarea unor vinovaţi. Şi tot aşa.
Cine-i de vină pentru că un clan interlop s-a făcut stăpân pe un spital, în România anului 2013?
Vă referiţi la Spitalul de copii