Cred că nu este nimeni printre cititorii noştri care să nu fi văzut vreodată vreun film sau să nu fi citit vreo carte cu haiduci. Iancu Jianu, Pintea Viteazu, Miu Haiducu, Toma Alimoş... – haiducul ca personaj a intrat în imaginarul colectiv al românilor.
Şi când credeam că ştim totul despre acest subiect, iată că doi autori pasionaţi ne surprind propunând cititorilor biografia romanţată a unui haiduc despre care contemporanii nu mai ştiau nimic: Ioniţă Tunsu.
Maestrul Puiu Manu este un veteran al graficii româneşti, cu o carieră în domeniu de aproape 60 de ani. Dânsul a semnat coperta şi ilustraţiile la peste o sută de cărţi pentru copii şi a desenat peste o mie de planşe de benzi desenate, numele său rămânând în memoria cititorilor ca părinte grafic al celebrului aventurier socialist Dim Dunăreanu (care a înflăcărat imaginaţia unei întregi generaţii de mici cititori ai revistei „Cutezătorii“).
Marius Leştaru, cadru didactic la Universitatea din Bucureşti, a fost mai întâi fan declarat al domnului Puiu Manu, înainte de a-i deveni prieten, colaborator şi scenarist. Anul trecut, de ziua maestrului, i-a oferit cadou scenariul viitorului album Ioniţă Tunsu, un haiduc de Bucureşti.
La fix 14 luni, cei doi se prezintă în faţa publicului cititor cu minunata poveste desenată a unui haiduc neobişnuit.
Neobişnuit pentru că, spre deosebire de haiducii binecunoscuţi, care dădeau loviturile şi se refugiau în codru, Ioniţă este bucureştean get-beget, obişnuit nu doar al mahalalelor ci şi al saloanelor de dans din palatele boiereşti. Iar atunci când este urmărit de poteră, el nu ezită să se refugieze în catacombele Bucureştiului.
Din acest motiv, ceea ce diferenţiază această lucrare de altele similare, romane grafice sau literare, este atenţia pe care o acordă autorii săi decorului în care se desfăşoară acţiune