Directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, Tiberiu Groza, cere scuze comunităţii evreieşti din România şi "celor care s-au simţit ofensaţi" de versurile colindului difuzat la TVR3, susţinând că a fost "o greşeală".
Într-un comunicat transmis, joi, Tiberiu Groza spune că "nu a fost nimic intenţionat" şi că difuzarea colindului într-o emisiune la TVR3 s-a făcut "dintr-o greşeală", transmite corespondentul MEDIAFAX.
"În numele membrilor ansamblului «Dor Transilvan» şi al meu, în calitate de manager al Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Cluj, cer public scuze comunităţii evreieşti din România şi celor care s-au simţit ofensaţi de versurile colindului. Din analiza activităţii derulate de-a lungul anilor de către TVR Cluj, ansamblul «Dor Transilvan» şi subsemnatul se poate constata cu uşurinţă că nu a fost nimic intenţionat, ci este vorba despre o greşeală, iar faptul că la pupitrul de coordonare a emisiunii se afla în acel moment un urmaş al unui supravieţuitor al Holocaustului, exclude orice suspiciune de intenţie", a arătat Groza.
Acesta a explicat că în 6 decembrie a fost solicitat de TVR Cluj să participe la o emisiune de lansare a noului program al TVR 3 şi să aducă şi colindători. Tiberiu Groza a ales colindele «Îngerul Domnului» şi «Aseară, pe înserate» şi spune că, deşi le-a ascultat de mai multe ori, nu a realizat că "ele pot să ofenseze o comunitate", pentru care are tot respectul.
Groza a subliniat că nici după încheierea emisiunii nimeni dintre cei prezenţi nu a realizat că s-ar fi produs o gafă şi asta nu pentru că ar fi obişnuiţi cu mesajele antisemite, "ci pentru că nimeni nu a considerat vreodată că aceste colinde şi colindatul ar putea conţine ceva rău sau periculos".
"Cred că e limpede pentru oricine că nici colindătorii, nici eu nu