În 2013 Înspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu a înregistrat e 148 de evenimente, în cadrul cărora 83 de persoane au suferit accidente de muncă, iar 25 au decedat.
„Pe mine mă surprinde foarte mult acest număr foarte mare al deceselor survenite în urma unui infarct la locul de muncă. Suntem în faţa unor evenimente nemaiîntâlnite până acum. Grav este că niciun eveniment mortal survenit în urma infarctului nu este considerat accident de muncă. Mă surprinde faptul că infarctul nu e considerat o vătămare violentă a corpului uman. Aici suntem datori cu explicaţii, propuneri. Începând de astăzi, dacă ar depinde de mine, aş face o presiune deosebită asupra corpului de medici, dar şi asupra angajatorului, astfel încât controlul medical la angajare şi controalele medicale perioadice să devină o treabă foarte serioasă”, spune Francisc Török, inspectorul şef al ITM Sibiu.
Cele mai multe decese cu infarct s-au înregistrat în meserii ca şofer (6), agent pază (3), electrician (2), medic (1).
Inspectorii spun că legislaţia nu permite încadrarea IMA soldate cu deces la locul de muncă sau ca urmare a îndeplinirii unor sarcini de serviciu ca accidente de muncă, deoarece rapoartele medico legale nu încadrează IMA cu deces ca o moarte violentă, ci din cauze patologice.
„Propunem schimbarea legislaţiei , respectiv a Legii 319/2006 şi încadrarea IMA cu deces, ca accidente de muncă, dacă în urma cercetărilor efectuate de către reprezentanţii ITM sunt stabilite legături de cauzalitate între riscurile profesionale de la locul de muncă şi deces. La nivelul inspectoratului de muncă măsurile care au fost luate şi vor fi luate şi în continuare pentru prevenirea acestor tipuri de evenimente sunt campaniile de informare a angajatorilor şi salariaților în domeniul sănătăţii, asupra riscurilor care pot conduce în special la IMA cu deces, apoi acţiuni de monitorizare a