361 milioane de lei era suma calculată, în 1987, ca fiind lipsă în contabilitatea CUG. Suma era de neimaginat, putându-se construi un cartier întreg cu aceşti bani. De fapt se umflau cifrele, se făceau raportări fictive ca să iasă planul cincinal. Una dintre cele mai misterioase episoade din anii comunismului, care deconspira minciuna generalizată.
Toată conducerea CUG, arestată la prima oră a dimineţii! Acesta a fost un şoc pe care muncitorii de-acolo nu-l mai trăiseră. Cei patru directori, care conduceau peste 12.000 de angajaţi, au fost scoşi din sediul central al combinatului cu mâinile la spate, prinse în cătuşe, băgaţi în Dacii negre şi depuşi în beciurile Miliţiei din Copou. Scena, de neimaginat, i-a speriat pe martori. Se întâmpla pe 6 ianuarie 1987 şi a rămas una dintre cele mai misterioase episoade din istoria Iaşului.
Nu exista să vină Ceauşescu la Iaşi şi să nu viziteze CUG. Era mândria lui.
Trei nopţi, ţinuţi la beci
Lotul arestaţilor era cuprins din:
- Mircea Ştef, director general
- Constantin Cojocaru, inginer-şef
- Radu Grigoriu, şef Producţie
- Titus Humă, şef Serviciu Plan
Fapta imputată era de o grozăvie nemaiauzită în economia socialistă: o diferenţă de 361 milioane de lei între producţia raportată şi cea realizată efectiv. Nu se pronunţa cuvântul prejudiciu, pentru că suma era uriaşă, prea mare pentru a putea fi furată. Cu aceşti bani construiai, pe vremea aceea, un cartier întreg, cu mii de apartamente.
Abia în dimineaţa de 10 ianuarie, după trei nopţi în care cei patru au fost lăsaţi în arestul Miliţiei, prim-secretarul judeţului Iaşi, Neculai Ibănescu, anunţa oficial Comitetul Executiv al Consiliului Popular Judeţean, nota fiind descoperită de 7EST în arhivele de la Biblioteca Universitară: „Ca urmare a neefectuării corecturilor lună de lună şi ca ur