De la petrecerile modeste, puse în scenă de o mână de oameni, în sălile de sport, balurile bobocilor pentru elevii claselor a IX-a s-au transformat în petreceri organizate cu fast şi eforturi mari în cluburile de fiţe.
Balul Bobocilor a devenit în ultimii ani un adevărat show pus în scenă în cluburi de fiţe, cu investiţii care ajung şi la 15.000 de euro şi sub ochii unui public care depăşeşte în unele cazuri 1.800 de persoane.
Pentru ca totul să iasă perfect, „bobocii“ claselor a IX-a care participă la concursul de Miss şi Mister se pregătesc intens chiar şi cu o lună şi jumătate înainte. Ei iau cursuri de dans, de prezenţă scenică, de dicţie, astfel încât în seara cea mare să iasă totul impecabil.
Cel puţin aşa au arătat balurile organizate anul acesta în Capitală, unde mersul în club nu mai e demult o noutate pentru cei mai mulţi dintre elevii de liceu. Dascălii recunosc importanţa uneori exagerată dată acestor evenimente, în timp ce specialiştii spun că aceşti copii se expun prea devreme distracţiilor din club şi riscă astfel să fie influenţaţi să încalce reguli importante care ar putea în numai câteva minute să le schimbe radical viaţa.
Distracţie vs lipsă de autoritate
Psihologul şi consilierul şcolar Diana Ioaneş a povestit că s-a confruntat cu cazuri de elevi prinşi fumând marijuana în toaletele din cluburile unde aveau loc aceste petreceri. „Elevii mi-au spus că iau droguri ca să simtă muzica mai bine. Mai sunt şi cazurile celor care sunt lăsaţi de la 14-15 ani să meargă în club, ori la această vârstă sunt foarte impresionabili. După părerea mea, un copil nu ar trebui lăsat să intre într-un club până la vârsta de 18 ani“, a spus consilierul şcolar.
Şi psihologul Aurora Liiceanu este de părere că minorii sunt mult prea impresionabili şi influenţaţi de anturaj. „Cluburile sunt spaţii incontrolabile, iar copiii de 14-15 ani su