Prin anii ’60, politica Partidului Comunist Român a militat pentru buna înţelegere şi pace între popoare.Din relaţia de strânsă prietenie cu ţările din lumea a treia, mulţi tineri au venit la studii în Republica Socialistă România. După terminarea studiilor, cu diplome, neveste şi uneori binecuvântaţi şi cu urmaşi au plecat spre alte meleaguri. Aşa s-a întâmplat şi în cazul medicului etiopean, dr. Bushra Daoud Abdelkader.
Născut în Etiopia, a urmat liceul în Egipt, apoi a urmat cursurile Universităţii de Medicină din Bucureşti, ca bursier. După terminarea facultăţii de medicină a plecat cu familia înapoi în Africa, de unde a revenit după 30 de ani pe plaiurile mioritice, stabilindu-se la Târgu Mureş.”Am venit din Cairo cu bursă la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Am ajuns în ţară pe data de 24 septembrie 1964, am venit împreună cu patru prieteni, toţi cu burse pentru a studia medicina în România”, îşi aminteşte etiopianul.
A învăţat româneşte într-un an
Primul lucru de care se loveşte omul într-o ţară străină este dificultatea de comunicare. Dr Daoud nu vorbea decât limba engleză. ”A fost greu, eu vorbeam limba engleză, dar aveam o doamnă profesoară foarte drăguţă şi amabilă care ne preda. Am făcut un an de pregătire în limba română. M-am adaptat repede. Au urmat şase ani de facultate, pe urmă specializarea în pediatrie, am făcut doctoratul în pediatrie. Când eram la facultate am cunoscut o fată româncă, era la Farmacie. Ne-am căsătorit şi împreună avem două fete”, a dezvăluit medicul.
Student în România, medic în Africa
După finalizarea studiilor dr. Daoud s-a întors pe continentul african, împreună cu familia. Dar nu în Etiopia, ţara sa natală, pentru că ”situaţiile erau tulburi, viaţa era grea”, nici în Egipt, ci în ţara vecină, Libia. ”În ‘75 m-am dus în Libia, unde am lucrat până în 1980. Pe urmă am plecat în Liberia (n.r