Dupa ani de zile de progres in lupta impotriva coruptiei, Romania traieste un "episod negru", dupa ce parlamentarii au votat, marti, nasterea "super-imunitatii".
Liberation preia un comentariu al agentiei France Presse, care critica modificarile aduse Codului penal.
Uniunea Europeana, care supravegheaza lupta impotriva coruptiei din Romania, a reamintit ca toti cetatenii sunt egali in fata legii. "In rapoartele precedente am subliniat faptul ca legile din domeniul coruptiei si al conflictului de interese trebuie sa se aplice tututor responsabililor politici", a subliniat purtatorul de cuvant al CE, Mark Gray.
Potrivit spuselor sale, adoptarea legii va face obiectul urmatorului raport de tara. In plus, Olanda, Germania si Marea Britanie si-au exprimat "nelinistea" in legatura cu noua masura legislativa.
Statele Unite au denuntat "pasul inapoi in privinta principiilor transparentei si respectarea statului de drept".
Guvernul roman, de centru-dreapta, care a fost obiectul numeroaselor critici europene si americane si in 2012, in timpul tentativei de destituire a presedintelui, pastreaza deocamdata tacerea.
Coalitia la putere detine o majoritate confortabila in Camera Deputatilor drept care nu a avut nicio problema sa aprobe modificarea Codului penal.
Potrivit modificarilor, presedintele, deputatii si senatorii nu mai sunt asimilati functionarilor publici, ceea ce inseamna ca nu mai pot fi trasi la raspundere si sanctionati pentru infractiuni de coruptie comise in timpul exercitarii functiei.
"Este o zi neagra pentru democratia romaneasca", a declarat, pentru AFP, Cristina GFuseth, presedintele Freedom House, ONG care lupta pentru apararea statului de drept. "Aceasta actiune face parte dintr-un plan vizibil de slabire institutiilor statului de drept, in sp