700 de timişoreni au doar vara apă caldă, toaletele sunt în grădină, iar gunoiul îl aruncă lângă case. Oamenii se îmbolnăvesc frecvent de hepatită.
Oamenii din Kuncz nu au apă menajeră în casă, iar gunoiul îl aruncă pe un câmp din cartier
Oamenii din Kuncz nu au apă menajeră în casă, iar gunoiul îl aruncă pe un câmp din cartier
Persoanele care locuiesc în cartierul Kuncz din Timişoara au ajuns să se simtă "de-ai casei" la Spitalul de Boli Infecţioase. Asta pentru că nu respectă regulile minimale de igienă, însă nici autorităţile nu vin prea mult în sprijinul lor. Mare parte din cei 700 de locuitori ai zonei se îmbolnăvesc pe bandă rulantă de Hepatită A, boală care, oficial, e eradicată prin vaccinare, fiind inclusă chiar şi în programul naţional.
Majoritatea familiilor din Kuncz sunt de etnie romă şi duc o viaţă în condiţii de Ev Mediu: oamenii nu au toalete şi nici apă curentă în case.
"Ne temem de carantină"
Spre exemplu, luna trecută, 12 timişoreni din Kuncz sau care au intrat în contact cu aceştia s-au îmbolnăvit de Hepatita A, susţin medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Timişoara. "De pe strada Zefirului ne-au venit trei cazuri, doi fraţi şi un prieten de familie", enumeră medicul Virgil Musta. În luna precedentă, numărul a fost şi mai mare: 20, printre care şi copii.
Preşedintele Consiliului de Cartier din Kuncz, Alexandru Virag, susţine că, odată cu lăsarea frigului, numărul cazurilor va creşte. "Mi-e teamă ca autorităţile să nu instituie carantină, pentru că suntem contagioşi", mai adaugă acesta.
Deşi municipalitatea a creat reţele de apă şi canalizare, localnicii nu s-au branşat la acestea pentru că nu au avut bani să le facă individual, în regie proprie. Astfel se face că oamenii, fără apă curentă în case, ajung să facă baie doar vara, când o pot încălzi la soare, şi folose