“Nord-estul Nigeriei se află sub stare de urgenţă militară pentru a contracara o revoltă islamică a grupării islamiste, Boko Haram, responsabilă pentru uciderea a peste 1.700 de persoane începând din 2010, în încercarea de a crea un stat Islamic”. Am citat dintr-o ştire Agerpres. Situaţia nu era mai roză nici în urmă cu exact trei ani, când dr.Borz Cristian – medic primar chirurg la Clinica Chirurgie 2, la Spitalul privat Puls din Târgu Mureş, doctor în Ştiinţe Medicale, a ajuns în această ţară din Golful Guineea.
Reporter: Când şi cu ce ocazie aţi plecat în Africa?
Dr. Borz Cristian: În octombrie 2010 am avut plăcerea de a face parte dintr-un grup de cinci medici români care au beneficiat de un schimb de experienţă în Nigeria: prof. dr. Bancu, conf,dr. Bara, dr. Jimborean, dr. Popescu şi eu.
Reporter: Care a fost prima impresie la întâlnirea cu continentul African?
Dr. Borz Cristian: Am zburat cu un avion Lufthansa de la Frankfurt până în capitala Nigeriei, Abuja. Nigeria e o ţară a contrastelor. De patru ori mai mare ca suprafaţă decât România, cu peste 100 de milioane de locuitori, Nigeria cuprinde 36 de state. Peste 200 de triburi vorbesc tot atâtea dialecte şi o engleză greu de înţeles pentru urechea europeanului. Aproape jumătate din populaţie are acces la internet în timp ce majoritatea drumurilor nu sunt iluminate… Cel mai mare producător de petrol din Africa, în Nigeria sunt oameni foarte bogaţi şi foarte mulţi săraci. Nu există clasă de mijloc.
Reporter: V-aţi întâlnit cu oficialităţile de acolo?
Dr. Borz Cristian: Trebuie să precizăm că am avut parte de această excursie datorită consulului României de la Abuja, din vremea aceea, care era prieten cu guvernatorul statului Benin, Gabriel Igbin Edion esama of Benin. De la Abuja cu un avion local am mai zburat două ore până am ajuns la reşedinţa guvernatorului. Un a