Un nou studiu arata ca Armata de Teracota a imparatului chinez Qin Shi Huangdi a fost creata sub influenta artei grecesti, scrie LiveScience.
Autorul studiului este Lukas Nickel, de la University of London, care si-a construit teoria pe baza ultimelor traduceri ale unor vechi documnente chinezesti. Respectivele texte se refera la 12 statui gigant, „aparute” in vestul extrem al Chinei. Imbracate in „straie de pe alte meleaguri”, ele atingeau o inaltime de 11 metri. Documentele nu precizeaza insa pe cine reprezentau aceste sculpturi si de cine au fost ele executate.
Lukas Nickel este de parare ca aceste sculpturi l-au inspirat, de fapt, pe Qin Shi Huangdi sa ordone, initial, realizarea a 12 copii de bronzi, instalate in palatul imparatul si, ulterior, crearea a celor cateva mii de statui ale Armatei de Teracota.
Cercetatorul britanic considera ca statuile gigant au fost executate de fie de artisti greci, fie de maestri puternic influentati de cultura elena, puternic extinsa spre est ca urmare a victoriilor inregistrate de Alexandru Macedon.
Armata de Teracota, alcatuita din peste 8.000 de statui, a fost creata in anii 210-109 inainte de Hristos. Statuile au fost descoperite in 1974. Recent, nu departe de locul unde au fost efectuate sapaturile s-a gasit inclusiv palaltul imparatului Qin Shi Huangdi.