Sorin Cucerai și Victor Giosan deschid dezbaterea cetățenească din 14 decembrie pe subiectul procedurii de “recall”: Cetăţenii ar trebui să poată declanşa în circumscripţie proceduri de demitere a parlamentarilor?
Reprezentanții a două partide politice au răspuns invitației la dezbatere și vin să își expună pozițiile în forumul cetătenesc pe care proiectul România Publică il propune: Radu Zlati, deputat PNL și Florin Dragan, vicepreședinte Noua Republică. Li se alatură invitații noștri, Codru Vrabie, Cristian Neagoe și Civitas Politics.
De fiecare dată când intrăm într-o criză există riscul soluțiilor radicale. Este procedura de declanșare a unor referendumuri în circumscripții pentru demiterea parlamentarilor una democratică? Considerată de mulți analiști ca o solutie la limită de tip sancțiune și care poate fi ușor manipulată de adversarii politici, metoda de demitere a parlamentarilor ne provoacă asupra funcționării sistemului politic românesc. Procedura este funcțională în state precum Statele Unite sau Canada, dar nu este practicată în țările europene decât în anumite cantoane ale Elveției, în Romania fiind interzis in mod explicit mandatul imperativ.
Este însa o chestiune de calitate a democrației sau mai degrabă de resurse și funcționabilitate? Poate recall-ul sa fie un instrument al democraţiei semidirecte grefat pe democraţia reprezentativă şi, într-un sens mai larg, o expresie a democraţiei participative? Ce sacrificăm dacă am pune în aplicare o astfel de metodă, tinând cont că ea există în acest moment în cazul primarilor dar nu este deloc utilizătă de comunități?
Dezbaterea publică va fi moderată de jurnalistul Laurenţiu Diaconu-Colintineanu și aduce față în față în acest format experți, politicieni și cetăţeni selectaţi dintr-un eşantion reprezentativ (pe criterii de gen, vârstă, educaţie). Asumarea politică a unor poziţii pe sub