Fără carne, lactate, cafeină, zahăr, sare şi mâncare gătită. Multe fructe şi legume, paste, orez brun, nuci, germeni, fasole, linte, tofu, suc de lămâie şi multă apă. Cam aşa ar defini multă lume detoxifierea. Nutriţionista Marie Vrânceanu susţine însă că totul este un mit şi ne explică şi de ce.
Maniacii în materie de alimentaţie numesc generic detoxifiere orice tip de dietă foarte strictă, bazată în principal pe fructe şi legume. Nutriţionista Marie Vrânceanu (www.marievranceanu.com) cataloghează însă totul drept o ciudăţenie. "Susţinătorii detoxifierii consideră, fără o bază ştiinţifică solidă, că stilul modern de viaţă ne face să ne bombardăm organismul cu toxine, deşi definiţia acestora este oarecum confuză. În afară de reziduuri de pesticide, aditivi alimentari şi poluanţi din mediul înconjurător, şi zahărul, carnea şi lactatele sunt considerate toxice", susţine Marie Vrânceanu.
Un experiment infirmă legenda
"Din păcate nu au fost făcute studii din care să reiasă că după urmarea unei diete de detoxifiere toxinele se elimină prin urină, excremente sau transpiraţie. În plus, organismul nostru este ancorat în permanenţă în astfel de procese de detoxifiere. Ficatul şi rinichii îndepărtează intruşii, fie ei sintetici ori naturali. Producătorii emisiunii "Truth About Food", de la BBC, au făcut un experiment. Au ales 10 femei, cu vârste între 19 şi 33 de ani, care petrecuseră la un festival rock şi erau candidate perfecte pentru detoxifiere. Cinci dintre ele au ţinut dietă de detoxifiere, iar celelalte au mâncat normal. La final le-au fost monitorizate funcţiile rinichilor şi ficatului, li s-au făcut analize de sânge şi alte teste şi nu s-au înegistrat diferenţe semnificative între cele două grupuri. Aparent nu a existat niciun fel de detoxifiere", explică nutriţionista.
De ce ne simţim altfel
Totuşi, m