În decursul unei singure săptămâni, virozele respiratorii severe au făcut sute de victime în rândul arădenilor. Peste 1.200 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare au fost înregistrate, cea mai afectată grupă de vârstă fiind cea între 5 şi 14 ani, cu peste 400 de cazuri. „Au fost înregistrate şi 46 de internări, cei mai afectaţi fiind copiii de până la un an de zile. De asemenea, s-au mai constatat 250 de cazuri de pneumonie, grupa de vârstă cea mai afectată fiind între 15 şi 49 de ani. Un număr de 13 copii au necesitat, şi aici, internare“, ne-a declarat dr. Loredana Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Arad.
DSP face apel către populaţie ca, în aceste zile cu temperaturi scăzute, să respecte recomandările medicilor pentru a-şi proteja starea de sănătate. „Chiar dacă toamna a fost mai blândă până acum, cu mult soare şi temperaturi anormal de ridicate pentru această perioadă a sosit şi frigul şi vor urma multe zile cu temperature scăzute. Odată cu frigul sosesc şi bolile de sezon, gripa şi răcelile“, susţine Loredana Ungureanu.
Cu toate că virusurile contagioase sunt active pe tot parcursul anului, toamna şi iarna oamenii devin mai vulnerabili la acţiunea acestora, deoarece se petrece mai mult timp în camere închise, alături de alte persoane. Deşi simptomele de răceala şi gripă sunt asemănătoare, acestea sunt afecţiuni total diferite.
Răceala se distinge prin congestie nazală, rinoree (curge nasul), strănut, tuse, disconfort generalizat şi ochi umezi. Nu există vaccin împotriva răcelilor, deoarece acestea pot fi cauzate de mai multe tipuri de virusuri. Acestea se declanşează în urma contactului direct cu persoanele bolnave şi evoluează treptat. Gripa se instalează brusc, este mult mai gravă decât răceala şi se manifestă pe o perioadă mai lungă de timp. Vestea bună este că vaccinarea anuală previne infec