Gruparea de traficanţi destructurată joi, în urma unor percheziţii în Alba-Iulia şi Oradea, este acuzată că, din 2012, a adus din China în România aproximativ 11 tone de substanţe folosite pentru fabricarea drogurilor sintetice, potrivit Poliţiei Române.
Poliţiştii Direcţiei de Combaterea Criminalităţii Organizate şi procurorii DIICOT au făcut, joi, zece percheziţii în municipiul Alba-Iulia şi una în Oradea, fiind vizaţi membrii unei grupări infracţionale, coordonată de către cetăţeni olandezi, care se ocupa cu traficul internaţional de precursori pentru droguri, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.
În urma percheziţiilor au fost reţinuţi cinci membri ai grupării, dintre care un olandez, un belgian şi trei români, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism urmând să ceară instanţei arestarea lor preventivă.
În urma cooperării cu Europol, SELEC (Southeast European Law Enforcement Center) şi poliţiile din Ungaria, Slovenia, Austria, Germania şi Olanda, în Austria au fost arestate trei persoane, membre ale grupării, iar în Ungaria investigaţia este în desfăşurare.
Procurorii DIICOT vor solicita instanţei emiterea unor mandate europene de arestare pentru trei cetăţeni olandezi, membri ai grupării, care nu se aflau în România.
Anchetatorii au stabilit că traficanţii au importat în România, în perioada 2012-2013, unsprezece tone de precursori. Aceste substanţe erau importate în România din China şi expediate ulterior în Olanda, unde erau folosite în laboaratoare clandestine pentru producerea drogurilor sintetice, respectiv amfetamină, metamfetamină şi MDMA.
Valoarea de piaţă a drogurilor obţinute din prelucrarea precursorilor a fost evaluată de anchetatori la peste 60 de milioane de euro.
Membrii grupării foloseau substanţe speciale pentru ca produsele folos