Modificarea Codului Penal scoate de sub incidenta conflictului de interese achizitiile publice, iar mare miza sunt miliarde de euro, bani publici romanesti si europeni, atrage atentia expertul anticoruptie EFOR Laura Stefan.
Consecintele modificarilor sunt dramatice, de la faptul ca parlamentarii nu vor mai fi acuzati pentru nicio fapta de coruptie, cu exceptia situatiei in care dau mita, si nici de abuz in serviciu, la dezincriminarea conflictului de interese, a explicat Laura Stefan intr-un interviu acordat Ziare.com.
Totodata, Laura Stefan a atras atentia asupra efectelor grave pe care le-ar avea Legea amnistierii si gratierii: "Cvasimajoritatea celor aflati in puscarie vor fi pe strada daca acest proiect ar ajunge lege".
"Romania nu este o tara in care sa poti avea incredere. Dar acesta este efectul timiterii in parlament a unor oameni care au mari probleme penale, unii condamnati, altii anchetati. Este o lege data in interes propriu de oameni carora nu le pasa de interesul national", a aratat Laura Stefan.
Expertul anticoruptie a comentat pentru Ziare.com si propunerea ca Lucian Bolcas sa devina judecator al CCR.
Ce consecinte vor avea recentele modificari ale Codului Penal?
Impactul acestor modificari este dramatic atat in privinta cauzelor penale aflate pe rolul instantelor cat si in ceea ce priveste reputatia Romaniei in plan international.
S-au intamplat doua lucruri majore. Primul vizeaza excluderea din sfera functionarilor publici a presedintelui Romaniei, a parlamentarilor si a profesiilor liberale. Asta inseamna ca infractiunile de coruptie, cele asimiliate si abuzul in serviciu nu mai pot fi comise de parlamentari. Ei scapa cu totul controlului organelor judiciare penale pentru infractiuni de coruptie.
Asta e in contradictie flagranta cu conventiile internatio